Emmabodafestivalen en av de mest ojämställda festivalerna

1:24 min

Manliga akter är övervägande på sommarens festivaler, och Emmabodafestivalen är bland dom sämsta festivalerna på jämställdhet. De har dessutom blivit sämre sen förra året, enligt siffror från föreningen Jämställd Festival.

Manliga akter är övervägande på sommarens festivaler. Det visar siffror som föreningen Jämställd Festival tagit fram i en prognos över de största festivalerna i Sverige.

– Det ser ungefär ut som förra året. Då var 76 procent av akterna mansdominerande på Sveriges tio största festivaler. I år kan vi se att det verkar gå ner till 74 procent, säger Kristina Wicksell från föreningen Jämställd Festival.

Emmabodafestivalen som pågår just nu är bland dom sämsta festivalerna på jämställdhet och de har dessutom blivit sämre sen förra året enligt Jämställd Festival.

– Förra året hade de 85 procent mansdominerande akter på sina musikscener och i år så verkar de vara upp i 93 procent. Det är en stor försämring.

Jämställd Festival kontaktar arrangörerna till festivalerna för att hjälpa till med arbetet att skapa en mer jämställd festivalscen. Något Emmaboda valt att inte ta del av.

– De vill faktiskt inte prata med oss, vilket jag tycker är väldigt tråkigt för vi vill ha en konstruktiv dialog med alla arrangörer och festivaler. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, utan vill prata och se hur vi kan skapa en förbättring tillsammans. Det handlar egentligen om att man ska erkänna att man har ett problem, och att man måste göra något åt det och att man har med sig det genom hela arbetet, berättar Kristina Wicksell.

Prognos bygger på siffror utifrån festivalernas bokningar innan sommaren. Soloartist och band räknas som akter. En kvinnodominerad akt har minst 50% medlemmar som räknar sig som kvinnor, och en mansdominerad med minst 50% som identifierar sig som män.

Om Sveriges festivaler fortsätter att vara ojämställda så kommer det att få konsekvenser för framtida kvinnliga musiker menar Kristina Wicksell.

– Unga kvinnor som börjar spela musik blir påverkade av att de inte ser personer de kan identifiera sig med på Sveriges festivalscener. Då blir det en ond cirkel, för då blir det inte samma tillväxt av musiker som är kvinnor, och så blir det färre för festivalerna att boka.

P4 Kalmar samt Kulturnytt har sökt Emmabodafestivalen för en kommentar, men inte fått något svar.