Benny Stenberg har ett eget Unitedmuseum

6:13 min

Benny Stenberg från Skövde fastnade för Manchester united redan på 60-talet och hemma i källaren har han ett eget United-museum på två rum. Väggarna är täckta av signerade tröjor och hyllor med hundratals minnessaker.

Till vardags driver Benny Stenberg en reklambyrå, men på fritiden är det Manchester United som gäller. Ja, då är det fest!

- Hela livet styrs inte av United. Fast ganska mycket, säger Benny Stenberg över frukostkaffet.

Hemma i källaren har Benny Stenberg ett eget United-museum. Intresset för engelsk fotboll och fascinationen för Manchester United är inte färsk. Benny fastnade redan på 60-talet när han såg en TV-match mellan United och portugisiska Benfica.

Sedan har intresset bestått och snarare blivit djupare och djupare. Med utflugna barn och ett hus som skulle renoveras fick Benny Stenberg en idé om att inreda ett United-rum.

- Jag förhandlade med min hustru. Eva-Gun fick bestämma över trädgården och jag fick bestämma över gillestugan. Men jag fick omförhandla efter ett tag, för det räckte inte med gillestugan utan jag ville ha ett rum till, berättar han.

Nu hänger signerade tröjor på väggarna, en byggsats över Old Trafford finns bland hundratals minnessaker på hyllorna i källaren.

När Benny Stenberg ombeds plocka fram den sak ur samlingen som han värdesätter mest blir han först fundersam...

- Det är så många saker... men ska jag välja en sak så blir det Alex Fergusons bok. När jag hörde att den skulle komma ut i en signerad specialutgåva i tusen exemplar förstod jag att böckerna snabbt skulle försvinna. Jag jagade förlaget långt innan boken var klar, och till slut så tröttnade de väl på mig, för jag fick köpa en av böckerna, berättar han stolt.

Gömd bakom dörren mellan de två United-rummen hänger det enda som inte bär Manchester-prägel. Dels en svensk landslagströja, och dels ett fotografi från 1980-talet. På den tiden var Benny Stenberg organsiatör av ungdomsturneringen Skadevi Cup, och han lyckades locka de stora Liverpool-stjärnorna Ian Rush och Ronnie Whelan till Skövde. På fotografiet sitter Benny mellan Ian och Ronnie.

Det finns förstås massor med berättelser om Benny och hans intresse för United, som bland annat lett till möten med både spelare och ledare och middagar med betydande personer i organisationen.

- Sonen Oscar är nästan ett ännu större fan av United och vi är över i Manchester och tittar på fotboll nästan varje år, berättar Benny.

Vill du höra mer om Bennys United-intresse? Eller om hans samhällsengagemang som bland annat lett fram till att han skapat skovdebloggat.se en blogg som debatterar om vad som händer i Skövde? Lyssna på ljudfilerna.