Kara Hermez kräver svar av Carl Bildt

13 min

Kristna förföljs och fördrivs av extremistgruppen Islamiska Staten i norra Irak. Assyriern Kara Hermez kritiserar Carl Bildt och Sverige för att inte göra tillräckligt. 

Flera hundratusen människor har flytt från den irakiska staden Mosul och de närliggande områdena sedan i juni. Efter att extremistgruppen Islamiska Staten, IS, intog staden har situationen blivit extrem. De har attackerat och mördat muslimer, och efter det gav de kristna i området ett ultimatum: Konvertera, betala en extra skatt eller dö.

Kara Hermez är assyrier och född i Mosul. Hon har fortfarande släkt kvar i området.

– Jag känner stor sorg när jag tänker på mina nära och kära, men jag är inte förvånad eftersom minioriter och den assyriska gruppen alltid varit förtryckta i det området. Min fråga är hur länge omvärlden bara ska se på?

Igår kritiserade journalisten Nuri Kino Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt för att vara passiva i frågan. Men Carl Bildt menar att de gör vad de kan.

– Vi har ingen svensk armé som vi kan sända in i det här området, det vi kan göra är att stödja de internationella samfunden, som till exempel FN. Vi är hänvisade till FNs diplomati i det här fallet.

Kara Hermez bryter in.

– Du talar väldigt fint Carl Bildt, men jag vill ändå veta vad Sverige, du och statsministern tänker göra? Jag vet precis vad ni ska göra. Ni ska försöka jobba för ett självstyre för minoriteterna i Ninevesslätten. Assyrierna är ursprungsbefolkningen och majoriteten där, yazidier och shabaks är minoriteter och håller på att utrotas.

Carl Bildt poängterar att det viktiga är att återetablera en irakisk stat som värnar om minoriteter, och som kan hävda sin auktoritet i de här utsatta områdena. Men Kara Hermez menar att det inte görs tillräckligt.

– Det har USA försökt göra i flera år. Det som vi måste göras är att pusha för självstyre för minoriteterna i Ninevesslätten. Med facit i hand finns inte annat att säga att man har misslyckats.

Hans Brun, terrorexpert på Försvarshögskolan säger att Islamiska staten bildades i det vakum som uppstod efter att amerikanska trupper lämnat Irak efter ockupationen. Man tror att de har en armé på 2000-3000 män.

– Den skapades av flera olika grupperingar och vände sig mot USA och kristna syrier. Tillsammans med Boko Haram anses de var den farligaste terrorgruppen i världen. Det innebär att de är stadshotande som man säger.

IS mål är att upprätta en islamistisk stat, ett kalifat. De kräver absolut lojalitet av alla världens muslimer, och de som inte gör det ska mördas.

– Det är samma sak som med nazisterna på 30-talet, de är så hårdföra att ingen lyckas sätta sig upp mot dem, säger Hans Brun.