SOMMARVÄRDAR I P4 SKARABORG

Jan-Erik Ullström ger en humoristisk kärleksförklaring till hembygden

25 min

Författaren Jan-Erik Ullström bjuder på karikatyrer av typiska skaraborgare i sitt sommarprogram - och han kräver svar från Skövde kommun om den ökade centraliseringen, flyktingmottagande och hur en nedläggning av regementet skulle påverka staden.

Värt att veta om Jan-Erik Ullström:

Det här sysslar jag med:
Multikreativ författare med stora drömmar. 2009 fann jag min mening, bokstavligt talat. Jag debuterade 2011. I november 2014 anländer den fjärde romanen. Ett lustspel i tre akter, som utspelar sig i en fiktiv socken, strax norr om Skövde. Boken tillägnas den bygd som gav mig minnen värda att bevara. Den plats som fick mig att växa och det folk som fick mig att lära genom skrattet. Många är nu gamla, döda eller lika döende som den trakt de kämpade för att bygga upp. Mitt minne av deras liv, språk och arv vill jag bevara. Västgöta-Bengtsson gillade inte det påhittade, men jag har blandat det fiktiva med det faktiska. Jag nyskapar och väver det runt gamla berättelser. En feelgood-roman med vemodiga inslag! Jag säger som det gamla västgötska uttrycket lyder:

”Skrattet, inte flabbet, sätter färg på tillvaron och gör livet lättare att leva.”

Nuvarande bostadsort:
Skövde.

Uppväxtort:
Locketorp, norr om Skövde.

Det bästa med Skaraborg:
Människornas underbara mångfald, den slukande naturen och det fantastiska fisket. En gemytlig trakt, som vilar i ett av världens vackraste länder.

Det här brinner jag för:
Att skapa och därigenom få andra att skapa, känna och framför allt tänka efter.

Det här kommer jag bland annat att prata om i mitt program:
Jag kommer med humor och allvar att prata om känslor, insikter och förnuft och vikten av att låta dem ta plats. Alltså om människan som bor på vårt klot. Mänskligheten. Det kommer att gå fort, så lyssna inte för sakta!

Skådeplatsen för detta blir de små byar som omger Skövde och metaforerna kommer att fyllas av de som bor där. Så förvänta dig hjärtliga karikatyrer av ”typiska” skaraborgare, i både ovanliga och mer hemmavana situationer. Allt sker med en enorm glimt i ögat. Det blir lite satir. Men det vägs upp av kärleken i kommande romanen.

Jag vill dock i båda fall redan i förväg be om ursäkt till befolkningen i Tidan…