Efter avhoppet – nu får Ukraina ny regeringschef

1:30 min

Tidigare vice premiärministern Volodymyr Hrojsman har tagit över uppgifterna som regeringschef. Det efter att Arsenij Jatsenjuk igår överraskande sa att han avgår.

Ukraina kastades in i en oviss politisk situation samtidigt som landet nu måste hantera striderna i öster och följderna av flygplanskatastrofen.

Den hittillsvarande premiärministern Arsenij Jatsenjuk motiverade sitt avgångsbeslut med att parlamentet inte hade godkänt bland annat regerings förslag om reformer på energiområdet och finansieringen av kriget i öster.

”Historien kommer inte att förlåta oss” sa han i ett passionerat tal. Idag följde regeringen upp det med att besluta att låta Volodymyr Hrojsman sköts sysslorna som regeringschef, han är nu vice premiärminister.

Men läget är lite oklart, parlamentsledningen säger att den ännu inte fått in någon formell avskedsansökan från Jatsenjuk, en sådan måste sedan godkännas av ledamöterna.

Två partier har också hoppat av regeringskoalitionen, liberala Udar och högernationalistiska Svoboda, så regeringen har inte längre majoritet i parlamentet. Om inte politikerna kan enas om en ny majoritetskoalition, vilket verkar otroligt, så blir det nyval sannolikt i slutet av oktober.

Risken finns att det skapas handlingsförlamning samtidigt som landets ledning måste fatta viktiga beslut, både om striderna i östra Ukraina och på det ekonomiska området för att få tillgång till de utlovade krediterna från Internationella valutafonden.

Efter att den förra presidenten Viktor Janukovytj avsattes så har den politiska eliten i landet hållit ihop hyfsat bra , men möjligen börjar de nu återgå till den gamla vanan att kämpa inbördes.