FN: Över 200 000 har flytt striderna i Ukraina

1:44 min

Totalt 230 000 människor har flytt från oroligheterna i Ukraina i år. Det säger FN:s flyktingorganisation UNHCR i en ny rapport. Strax över hälften av människorna har tagit sig till Ryssland.

Hör ett längre reportage om flyktingar från Ukraina

– Vi passade på och åkte iväg när man inte höll på och skjuta, men vid gränsen sköt man. Det var hemskt, speciellt för barnen, säger Alla som tidigare i juli tog sig över gränsen till Ryssland med sin man och två små barn.

De kommer från Suchodolsk nära staden Luhansk. Samhället ligger nära gränsen så för dem var det naturligt att ta sig till Ryssland. Vid gränsövergången fanns ett första mottagningsläger för dem som flytt.

Den senaste månaden har antalet flyktingar i Ukraina ökat starkt. Sedan oroligheterna började och till och med den 18 juli hade 230 000 människor flytt striderna, säger FN:s flyktingorgan i en rapport i dag.

En tredjedel av dem har tillkommit den senaste månaden. De allra flesta kommer från Donetsk- och Luhanskområdena där de värsta oroligheterna har förekommit. Enligt FN har 130 000 av flyktingarna tagit sig till Ryssland.

100 000 har sökt sig till lugnare områden i Ukraina. Bland dem finns också många flyktingar från Krim som intogs av ryska trupper tidigare i år, bland annat 12 000 Krimtatarer. Att beräkna hur många som flytt är svårt och den verkliga siffran kan vara mycket högre än vad FN angivit.

Många registrerar sig inte som flyktingar utan bor hos släktingar och vänner. Det gäller också dem som tagit sig till Ryssland. Ukrainare kan resa in fritt och många har släktingar och vänner också där.

På den senaste tiden har striderna krupit närmare storstäderna Donetsk och Luhansk och risken är att antalet flyktingar kommer att öka.