Högteknologiska soptunnor intar city

1:19 min

40 nya soptunnor står utplacerade längs med gågatan i Uppsala, och det är inte vilka sopkärl som helst.

Patric Andersson är driftschef på kontoret för samhällsutveckling i Uppsala kommun och han berättar att folk verkar vara mer benägna att slänga sitt skräp i de nya tunnorna än i de gamla.

– Varför det är så vet jag inte. Vi tror att folk ser dem bättre och att det är lite roligare att gå fram till dem.

Vad är det som är speciellt med de här sopkärlen?

– De har solpaneler på taket, som ger kraft åt tunnan så att den kan komprimera soporna, vilket gör att den kan ta emot så mycket mer skräp. Så är den intelligent också, när den är full säger den till vår drift: "Nu måste jag tömmas, töm mig nu så kommer jag inte bli full till helgen."

Hur många kilo sopor går det i?

– 125 kilo, men det är för mycket för sopåkarna att bära. Så vi har fått ställa in så att den larmar tidigare, för vi vill ju inte att personalen ska behöva bära de här tunga säckarna.

Vad har det här kostat?

– De kostar 36 000 styck. En vanlig soptunna kostar 13 000-14 000, så den är alltså tre gånger så dyr. Men eftersom vi tömmer dem så sällan så blir det utslaget på ett år går det plus minus noll. De behöver tömmas sju gånger så sällan som de gamla.

Så du tycker att det är värt det?

– Ja, för vi får ju en renare stad och det kostar inte mer om man ser till hela året, så då är det klart att det är värt det, säger Patric Andersson.

Totalt kommer det att finnas 170 sådana här soptunnor i Uppsala, och de första placerades ut i stadsparken redan förra sommaren.