Varnar för att adoptera gatuhundar

1:20 min

Nu går statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, ut och varnar för riskerna att adoptera gatuhundar. Detta sedan flera fall av sjukdomar upptäckts på adopterade gatuhundar.

Amstaffen Elvis flåsar högt i värmen i Stockholm tillsammans med ägaren Urban Paulsson som inte hört talas om sjuka gathundar.

– Nej, det har jag inte ens tänkt på, säger han.

Nu när SVA går ut och varnar för att adoptera gatuhundar och att det finns gatuhundar med sjukdomar, är det någonting du kommer tänka på?

– Ja, det kommer jag nog göra. Jag stötte på ett par adopterade hundar på Långholmen som kom från Rumänien. Det var jättetrevligt och de var anpassade, men jag tänkte inte på sjukdomar, säger Urban Paulsson.

Men SVA rapporterar importerade hundar som bär på sjukdomar bland annat flera fall av så kallad smittsam venerisk tumör bland gatuhundar som importerats till Sverige. I Danmark har man rapporterat om ett fall där hunden adopterad från Grekland hade tuberkulos.

Därför går SVA ut och varnar för att adoptera gatuhundar. Inte minst därför att försäkringsbolagen inte ersätter sjukdomar som hundar bär med sig vid import.

Förutom att hunden kan bära på sjukdomar som orsakar lidande för den enskilda bäraren - kan de vara smittsamma - även för människor. Vissa sjukdomar tar lång tid innan de bryter ut och kan vara svåra att upptäcka.

SVA som inte vill få in smittade hundar i landet rekommenderar att personer som vill ge byrackorna en bättre tillvaro - hellre stödjer någon organisation som försöker hjälpa på plats.

Karolina är ute med hunden Stella som är en blandning mellan dvärgpinscher och chihuahua. Det är lite för varmt för Stella.

– Hon tycker det är lite jobbigt som du ser, tungan är ute som du ser. Hon gillar inte att gå så långt när det är såhär varmt.

Det händer att folk adopterar utlänska hundar som kan bära på sjukdomar, är det någonting du tänkt på?

– Jag har inte tänkt på det, det är en fin gest men det är inte bra om vi får in massa sjukdomar, säger hundägaren Karolina.