Befarar att Libyen är på väg in i ny våldsspiral

1:24 min

38 människor har dödats i Benghazi i Libyen i våldsamma sammandrabbningar mellan armén och militanta islamister. Flera regeringar i väst oroas nu för att Libyen är på väg att dras in i en ny våldsspiral.

Enligt en militär källa som nyhetsbyrån AFP citerar startade sammandrabbningarna i går när militanta grupper anföll den libyska arméns högkvarter i Benghazi. Minst 38 människor dödades, mestadels soldater som försvarade högkvarteret. Enligt AFP ska också flera familjer boende i området ha tvingats lämna sina hem på grund av stridigheterna.

Angriparna består av en brokig grupp militanta islamister som har gått ihop i en allians som man kallar Benghazis revolutionärer. Enligt AFP uppger de att åtta av deras soldater dödats i attackerna. 

USA:s utrikesminister John Kerry beskriver våldet i Libyen som ohämmat och som en stor risk mot deras ambassad i Tripoli. I går evakuerade man därför all ambassadspersonal från Libyen. Frågan är extra känslig för amerikanerna som förlorade sin ambassadör Chris Stevens och tre andra amerikanska medborgare i en attack i Benghazi 2012.   

Flera andra länder har också uppmanat sina medborgare att lämna landet. Svenska UD avråder från alla resor till Libyen och uppmanar också alla svenska medborgare att lämna landet. Det gör även Storbritanniens och Tysklands utrikesdepartement. Flera andra länder, bland annat Frankrike, avråder sina medborgare att åka till Libyen. Befinner de sig redan i landet ska de vara extremt försiktiga.

På eftermiddagen kom också rapporter om att en brittisk konvoj på väg ut ur Tripoli ska ha attackerats. Inga personer ska ha skadats i attacken.

Stridigheter i Libyen har i det närmaste dagligen pågått sedan Muammar Khadaffi störtades 2011.