FN: Över 1000 har dödats i östra Ukraina

1:34 min

Fler än 1100 människor har dödats i kriget i östra Ukraina, det säger FN i en rapport idag. FN säger också att nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet kan komma att rubriceras som ett krigsbrott.

Striderna i Ukraina har intensifierats de senaste dagarna och regeringstrupperna är på väg att omringa staden Donetsk.

FN:s råd för mänskliga rättigheter bedömer i sin rapport idag att läget i östra Ukraina är extremt allvarligt. De räknar med att åtminstone 1129 människor dödats sedan striderna blossade upp i april och fler än 3400 ska ha skadats.

Dödstalet inkluderar även de 298 personer som befann sig ombord på det malaysiska planet som av allt att döma sköts ner med en missil. FN säger att den händelsen kan komma att rubriceras som krigsbrott. Om det kan fastställas vilka som genomförde nedskjutningen så kan de alltså ställas inför internationell domstol.

FN kritiserar bägge sidor för att använda tunga vapen som artilleri och stridsvagnar i befolkade områden vilket resulterat i många dödsoffer bland civilbefolkningen. Bägge sidor måste göra vad de kan för att förhindra att de som inte strider drabbas.

FN menar också att de proryska separatistgrupperna upprättat en terrorregim där de haft makten. Striderna i Donetsk- och Luhanskområdena har intensifierats kraftigt den senaste månaden, regeringsstyrkorna har gått till offensiv och trycker tillbaka rebellerna.

De ukrainska trupperna försöker nu erövra mark och samhällen öster om den största staden i området Donetsk som ligger nära olycksplatsen för det malaysiska planet. Syftet verkar vara att dela det rebellkontrollerade området itu och omringa Donetsk så att inga militära förnödenheter kan flyta in till rebellerna där.