P4 SOMMAR

Böcker som väcker känslor av ledsamhet och hopp

6:43 min

Böcker hör sommaren till och olika böcker framkallar olika känslor. P4 Sommar väljer att sikta in sig på just känslorna i sommar - ihop med bokexperterna Annika Koldenius och Morgan Larsson. Idag satsar de på ledsamhet och hopp!

Bok: Ian McEwan – På Chesil Beach

Känsla: Ledsen och sorgsen

Annika:

- Han har skrivit väldigt maffiga böcker. Den här är något tunnare. Det handlar om två personer som just gift sig. Det är 1962, de sitter och äter frukost och de har lite olika ingång till hur bröllopsnatten ska vara. Han har låtit bli att onanera i en vecka för att det ska bli så bra som möjligt. Hon är skräckslagen! Men, de har låtit bli att prata om detta. Och de misstolkar varandras inställning. Det blir katastrof av det här, säger Annika Koldenius.

- Det känns så ledsamt att man inte kan prata med varandra, även när man står varandra nära. Varför är hon så tillknäppt? I boken går vi tillbaks till deras barndom och får en del svar.

- Det här är lite som en lång novell. En deppig och sorgsen bok, säger Annika Koldenius.


 

Bok: Hillary Jordan – Mississippi

Känsla: Sorgsen och hoppfull

Morgan:

- Det här är en bok som är berättad ur de olika karaktärerna i bokens perspektiv. Man får se händelserna ur olika människors synvinkel.

- Det handlar om gamla traditioner, gamla vänskapsband. Man kommer berättelsen nära. Det handlar om ett par som flyttar till en bomullsfarm. Hon gillar inte att bo på landet, hennes svärfar är rasist och behandlar de som jobbar på gården helt uselt. Parallellt med detta kommer två unga soldater tillbaks från andra världskriget. En är svart, den andre vit – deras vänskap provocerar väldigt mycket i det rasistiska 40-talets USA, säger Morgan Larsson.

- Det är jäkligt mycket hemskt som händer, men det finns hopp. Hon skriver med sådan lätthet att man bara ramlar igenom texten.

- Den här boken visar hur jävligt det är med rasism, säger Morgan Larsson.   


Annika Koldenius är bokrecensent och något av en bokfantast – hon läser över 100 böcker om året. Efter sommaren kommer hennes första egna bok ut – Vi var alltid beredda.

Morgan Larsson är programledare och författare. Han sänder bland annat P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. I höst kommer hans andra bok ut - Det opålitliga hjärtat.