Recept: Hasselnötssmör och egen Nutella

Hasselnötssmör är verkligen superenkelt att göra själv, säger Caroline Dourén, och hur gott som helst. Det enda som krävs är en ugn, en mixer, hasselnötter och lite tålamod. Om man vill kan man sedan göra förädla det till en hemmagjord variant på Nutella.

200 g hasselnötter
ev lite smör
ev lite vaniljsocker

1 sats hasselnötssmör (se ovan)
ca 3 msk kakao
lite vaniljpulver eller ½ urskrapad vaniljstång
en nypa salt
1-2 msk socker, helst florsocker
ev lite smält choklad, valfri sort

Värm ugnen till 200°C.

Häll ut hasselnötterna på en plåt och placera den i mitten av ugnen. Du kan även slänga med en näve jordnötter om du vill.
Låt rosta i cirka 5-10 minuter tills man ser att skalen börjar lossna, rör om några gånger och vara noga med att de inte blir brända.
Ta ut och låt svalna lite. Gnugga sedan hasselnötterna i en handduk, eller kläm lite lätt på dem, så att skalen lossnar. Det är inte jättenoga med att få bort alla skal. 
Lägg nötterna i en mixer och mixa i cirka 5-10 minuter. Tiden varierar lite beroende på hur vilken styrka maskinen har. Mixa nötterna tills de blir en smet. Pausa då och då och skrapa ned nötsmöret från kanterna. Efter ett tag kommer du ha ett lent hasselnötssmör med ungefär samma konsistens som jordnötssmör.

 
Antingen stannar man här och nöjer sig med bara hasselnötssmör, vilket i sig är jättegott och perfekt på mackan, gröten eller med lite keso till, eller så går man vidare till den härliga chokladsåsen som du finner nedan.

 Man kan även blanda hasselnötssmöret med lite smör och vaniljsocker för att få en lenare och mildare konsistens samt smak.

Tillsätt ungefär 3 msk kakao, lite vaniljpulver, en nypa salt och 1-2 msk socker/stevia/sött/florsocker för att få din egen hemmagjorda nutella. Vill du ha en lenare konsistens så väljer du florsocker att söta med.

 Var noga med att smaka av. Tillsätt så mycket kakao och sötningsmedel som du gillar. Här gäller alltså inga specifika mått utan du sötar utefter smak och tycke. Att söta med honung fungerar också, men den lena konsistensen försvinner eftersom honungen binder samman det hela och du får ett grynigare resultat.


Du kan också ha i lite smält choklad av valfri kakaohalt.
För att få nutellan lenare i smaken och konsistensen så hade jag i en rejäl klick smör. Börja med en liten klick och smaka sedan av. Behövs mer så tar du så klart i mer!

Du kan också smälta choklad och blanda ner för att få en mer chokladig smak. Det finns många varianter men att testa sig fram och hitta sin egen är alltid bäst.

 Häll över i en ren glasburk med lock. Förvara burken i kylen. Din egna Nutellla håller sig några veckor om den får stå svalt.