"Hen" med i nya ordlistan

8:01 min

Ordet "hen" kommer finnas med i nästa upplaga av Svenska Akademiens Ordlista. Det bekräftar huvudredaktören Sven-Göran Malmgren i P3 Nyheter med Karlsten. 

I april nästa år kommer den nya upplagan av Svenska akademins ordlista, där ”hen” alltså kommer att finnas med. Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för Svenska akademins ordlista säger att de tvekade några år innan de tog beslutet.

– Vi ville vänta och se hur utvecklingen blev, att det inte bara var en dagslända. Men nu var det ett ganska enkelt. Det är ett ord som är i bruk och det är ett ord som utan tvekan fyller en funktion.

Lena Lind Palicki är språkvårdare och hen-ansvarig på Språkrådet. Hon säger att det kändes självklart att ordet skulle komma med i ordlistan.

– Det har blivit så pass etablerat och använt de senaste åren.

2012 brukar benämnas som året då ”hen” på allvar började användas i Sverige. Lena Lind Palicki säger att det var flera olika orsaker som gjorde att det skedde just då.

– Tiden var mogen helt enkelt. Det har ju debatterats många år, ända tillbaka till 60-talet. Men ord måste vänta in sin tid. 2012 pratades det mycket om könsneutralitet ibland annat barnböcker vilket satte bollen i rullning.

Även om ”hen” nu kommer in i SAOL så finns det fortfarande många motståndare till ordet enligt Lena Lind Palicki.

– Det är ofta lite äldre människor och människor på landsbygden som inte gillar ordet. Det finns massor av språkbrukare som fortfarande inte skulle använda ordet även om det är med i en ordlista. Jag tror inte att det finns något annat ord som varit så kontroversiellt i historien.