Många försenade efter blixtnedslag på Arlanda

Efter att blixten slog ner i ett Norwegian-flygplan på Arlanda sitter över 550 passagerare fast på Arlanda och i Los Angeles. Först i morgon eftermiddag, svensk tid, får passagerarna flyga vidare.

Det var resenärer på Arlanda, i Los Angeles och i New York som drabbades efter att ovädret drog in över Arlanda i söndags.

– Ett flyg som stod på marken träffades av blixten och det skulle vidare till JFK i New York. Det är beklagligt att det blivit försenat i två dagar, det är oacceptabelt, säger Lasse Sandaker-Nielsen, informationschef på Norwegian.

Planet skapade förseningar i flera led. Fortfarande väntar 268 personer i Los Angeles och på Arlanda  väntar 288 resenärer.

– Jag vet inte hur många svenskar det är bland passagerarna, men det rör sig i alla fall om flera stycken, säger Lasse Sandaker-Nielsen.

De resenärer som satt fast i New York fick flygas hem tidigt i morse, lokal tid, och har nu landat på Arlanda.

Planet som träffades av blixten undersöks av tekniker och undersökningen har dragit ut på tiden. I morgon eftermiddag, svensk tid, och efter midnatt natten på torsdag flygs alla passagerare vidare.

I väntan på det har flygbolaget bokat in resenärerna på hotell.

– Vi försöker att boka om resenärerna till andra flighter så långt vi kan. Vi har bland annat flera flygningar mot Los Angeles men nu på sommaren är flygen i stort sett redan fulla, säger Lasse Sandaker-Nielsen.

De resenärer som vill kräva ersättning från bolaget bör vända sig till Norwegian.

– Vi ber alla passagerare att ta kontakt med oss i en skriftlig klagan med krav på kompensation.

Men om det blir någon ersättning beror på orsaken till förseningen.

– Därför gör vi en bedömning för varje flygning gällande kompensation, säger Lasse Sandaker-Nielsen.