McDonalds frågar om kön på barn

1:21 min

Är det till en tjej eller kille? Den frågan upprörde Rebecca när hon köpte ett Happy Meal till sin son på McDonalds. Hon tycker inte att restaurangen borde välja leksak åt sina kunder - och framförallt inte utifrån kön.

--När jag skulle beställa frågade hon i kassan om könet på mitt barn, för att hon skulle bestämma leksak. Då svarade jag att det bara är ett barn så det spelar ingen roll.

Rebeccas son fick en liten leksaksmotorcykel. Men han kunde istället fått veckans andra leksak - en älvdocka med rosa vingar.

– Poängen är att varken jag eller min son fick välja. Istället gick personalen på stereotypen om vad killar gillar, säger Rebecca.

– De antar att bara för att du har ett visst kön gillar du en viss typ av leksak. Men det går ju på personlighet, inte på vilket kön du har.

Efter besöket på McDonalds i Arlanda utanför Stockholm skrev Rebecca ett inlägg på hamburgerkedjans Facebooksida. Igår hade 14 personer  fått frågan om vilket kön deras barn är på kedjans restauranger från Malmö till Gävle. De berättade om sina upplevelser i Facebooktråden.

När vi ringer upp snabbmatskedjan får vi ingen intervju - istället hänvisar pressansvarige till Facebooksidan där McDonalds skriver att personalen i kassan alltid ska ställa en öppen fråga till gästen "Vill barnet ha en docka eller en bil?" och att de ska följa upp vad som hänt.

Men i och med inlägget på Facebook tror Rebecca att frågan om kön ställs ofta på restaurangerna.

--Det är många som svarar att det nyligen hänt dem också.