Svenska nazister strider i Ukraina

Det är minst 4 svenskar som är med i kriget i Ukraina. De slåss för en nazistisk grupp som kallas Azov-bataljonen. 

Klicka om du vill läsa mer!

Azov-bataljonen startades i maj av Ukrainas regering. För de ville få frivilliga soldater som kunde slåss mot upprorsmän i den östra delen av landet. Men sedan har ett nazistiskt partiet  fått ta över ansvaret för Azov-bataljonen. Partiet heter Socialnationalistiska församlingen (SNA) och deras partiledare är samtidigt också militär ledare för bataljonen.

Utlänningar slåss i Ukraina
Många av soldaterna i den här bataljonen kommer från andra länder. Och minst 4 av dem är svenskar.

En av svenskarna verkar ha stora kunskaper om militära saker. Kanske har han varit anställd som militär i någon statlig armé, som till exempel den svenska försvarsmakten. Det tror en utländsk journalist som har träffat svensken.

Nazisterna vill bara ha vita människor i Ukraina
De nazister som leder Azov-bataljonen i Ukraina säger att Ukraina bara ska vara ett land för människor med vit hudfärg. Nazisterna hatar också homosexuella, judar och ryssar.

Det är hatet mot rysssarna som gör att nazisterna deltar i kriget. För de upprorsmän som finns i östra Ukraina pratar ofta det ryska språket och många av upprorsmännen vill att östra Ukraina ska bli en del av grannlandet Ryssland.

Därför hjälper den nazistiska Azov-bataljonen Ukrainas regering att slåss mot upprorsmännen.

Nazisterna vill ta makten med våld
Egentligen tycker nazisterna också illa om den ukrainska regeringen i huvudstaden Kiev. Flera av de nazistiska soldaterna i Azovbataljonen har sagt
att de först ska besegra upprorsmännen och sedan tänker de starta ett nytt krig mot Ukrainas regering.

Nazisterna vill inte att folket ska välja sina politiska ledare. Istället vill de ta makten med våld.

En av de svenska nazisterna i Ukraina är Mikael Skillt. Han säger att krigat mot upprorsmännen bara är starten på ett större och viktigare krig:
– Det här kan vara grunden till något mycket större. Det är inte omöjligt att den här Kiev-regeringen kommer att falla, säger Mikael Skillt.