Vad hände sen?

Lunarstorm gick i graven - men Hamsterpaj lever vidare

11 min

I början av 2000-talet så var det inte Instagram och Twitter som gällde, utan sajter som Lunarstorm och Hamsterpaj. Men vad hände egentligen med de här sidorna?

Minns ni sajten Lunarstorm, det som var 2000-talets Facebook? Den och nästa alla andra svenska communities dog i mitten på 2000-talet, alla utom Hamsterpaj.

Rickard Eriksson som ligger bakom Lunarstorm säger att han startade communities redan innan internet kom till Sverige.

– Jag startade min första community redan 1989. När internet kom såg jag att communities kunde bli till för andra än programmeringsnördar. 1996 startade jag Stajlplejs som senare blev Lunarstorm.

Några år efter Lunarstorm dök Hamsterpaj upp. Johan Höglund som drev sajten säger att det startade som en kul hobby.

– Syftet med Hamsterpaj var att göra en spel och filmsajt för killar på högstadiet. Vår målsättning var att ha ungefär 100 besök per dag. Men sen blev det ganska stort ganska snabbt, och vi la till liknande funktioner som Lunarstorm hade.

När Lunarstorm var som störst hade de drygt en miljon aktiva användare. Men i mitten av 2000-talet så började intresset dala, och även andra sajter som Skunk, Helgon och Playahead gick i graven. Johan Höglund sålde Hamsterpaj, som finns kvar än idag men i lite annan form. Han tror att det fanns flera anledningar till att sajterna lades ner.

– Alla har nog sin egen historia. För egen del tappade jag drivet och klev ner. Tidigare var det dessutom dyrare att kommunicera via sms och telefonen, men sen när det blev billigt behövde man inte de här gratistjänsterna på samma sätt.

Även om Facebook tycks vara det nya Lunarstorm för svenskarna så tror Rickard Eriksson att det fortfarande finns behov för de gamla sajterna.

– De erbjöd någonting mer än det som Facebook gör idag. Det var mer fokus på att mötas i olika forum, och det var lättare att träffa nya människor utanför sin egen ort. Jag tror att det finns en möjlighet att liknande sajter dyker upp i framtiden.