Ukraina förnekar utländska stridande i landets förband

2:21 min

Flera svenskar och medborgare från andra länder strider för en ukrainsk nazibataljon i Ukraina. Men Ukrainas regering vill inte erkänna att det finns några som helst utländska stridande i deras förband.

Ekot har tidigare rapporterat om den ukrainska frivilligbataljonen Azov, med nazistiska förtecken, som strider mot rebellerna i landets östra delar. 

I bataljonen ingår medborgare från flera olika EU-länder, bland annat fyra svenskar.

Anton Gerashenko är Ukrainas inrikesministers rådgivare och förnekar att utländska medborgare strider mot rebellerna.

– Jag tänker inte säga det som jag inte tänker säga . . . 

Men vi har ju personligen talat med en av de svenskar som är där och strider? 

– Förstår ni inte, hos oss är det förbjudet enligt lag för utländska medborgare att strida, säger Anton Gerashenko. 

Men det tjurskalliga förnekandet rimmar illa med verkligheten.

För ett par veckor gjorde Radio Sweden en längre intervju med den svenske nynazisten Mikael Skillt där han berättar om sin tjänstgöring i Azovbataljonen, något som han för övrigt skriver flitigt om på Twitter och Facebook.

Nyligen besökte den italienske journalisten Fausto Biloslavo bataljonen. Där träffade han ett tiotal olika EU-medborgare, som berättar om stridandet mot separatisterna och rasideologiska idéer.

Förutom Skillt finns tre andra svenskar i bataljonen, bland annan en man som inte vill ge uppge sitt namn, men som Fausto Boleslavo är övertygad om är en erfaren militär, troligtvis med bakgrund som officer i svenska armén. Han instruerar de andra soldaterna i krigsföring i stadsmiljö.

Jag undrar hur han kan vara så säker.

– Tro mig, säger Fausto Biloslavo, jag har jobbat 30 år som krigskorrespondent, på nära håll skildrat arméer, gerillaförband, terroristgrupper, sådan erfarenhet får man bara inom en reguljär armé.

Den drygt 300 man starka Azovbataljonen, sanktionerad av inrikesministeriet men organiserad av ett ultranationalistiskt parti börjar bli ett problem för Ukrainas image.

På en presskonferens i förrgår tog Rysslands utrikesminister tillfället i akt att tala om svenska och polska nazister som strider sida vid sida med ukrainska soldater.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt låter hälsa att han inte vill kommentera. Och Ukrainas regering stoppar huvudet i sanden.

-– Du är väl en förnuftig människa. Då finns det inget mer att tillägga, säger Anton Gerashenko, inrikesministerns rådgivare. 

Ja, men om de utländska stridande nu finns där, vad tjänar det till att förneka?

– Du, nu är jag upptagen, har väldigt mycket att göra, säger Anton Gershenko.