
Recept: Hallonmarmelad med lakrits och choklad
I veckans Meny kokar Caroline Dourén ett mellanting mellan sylt och marmelad med en ny smaksättning. Lakritspulver ger en ton, men tar inte överhand och chokladen gör att konsistensen blir den rätta utan syltsocker. Vill du ha en tuffare smak, byt ut lakritspulvret mot 1 dl karameller av typen Turkisk peppar.
Du behöver:
5 dl hallon (frysta går bra)
1-2 msk lakritspulver
2 1/2 dl socker
1 msk honung
60 g mörk choklad
ca 1 msk pressad citron- eller limesaft
Koka ihop allt utom chokladen. Vill du ha lite mer lakritssmak tillsätter du mer lakritspulver än vad som står i receptet, låt den egna smaken få avgöra. Använder du karamellerna istället för lakritspulver, lägg i dem hela, de smälter när de värms.
Koka i ca tio minuter, dra av kastrullen från plattan, bryt chokladen i småbitar och rör i den. Häll upp i en burk och förvara svalt.
Smakar gott på rostat bröd eller till en bit lagrad hårdost. Passar även som fyllning i till exempel rulltårta.