Ska Svenska kyrkan ägna sig åt politiska frågor?

4:29 min

Per i onsdagens Ring P1 är kritisk mot Svenska kyrkan och tycker att man har tappat fokus, i kölvattnet av debatten om biskopsbrevet om klimatet.
− Man springer i politikens ledband för att bli mer populär. Men man har färre medlemmar, färre som gifter sig och färre som begraver sig där.

Håller du med honom?

Inringaren Per vill prata om Svenska kyrkan och det omtalade biskopsbrevet som behandlar ämnet miljö. Söndagens ledare i SvD, av Maria Ludvigsson, tycker Per ’slår huvudet på spiken’.
− Svenska kyrkan har blivit politikens förlängda arm. Det tror jag inte var kyrkans uppgift, säger han.
− Har inte kyrkan alltid varit mer eller mindre politisk? frågan programledaren Tomas Tengby.
Per vill hylla Maria Ludvigssons  ledare och citerar ett stycke av som han tycker sammanfattar det hela, ”trossamfund som man anpassar sig efter politikens villkor kommer att förpassas till det irrelevantas gömmor”.

En stund senare får Per mothugg av Eva-Maria som är glad att debatten kommer upp igen. Hon tycker att det är en olycklig polemik mellan kyrkans olika dimensioner.
− Jag håller inte med Per om att det är populistiskt, utan tycker att kyrkan vill vara en aktiv del av miljön och människors överlevnad, som i allra högsta grad är andliga frågor.
Eva-Maria tycker inte att biskopsbrevets inlägg om klimatet är partipolitik utan att vara del i en samhällsdebatt.
− Det är få som stödjer en klimatkritisk hållning, utan det här är att sprida hopp och försoning i en jätteviktig fråga. Det utesluter inte att fira Jesus. Det är ingen motsättning alls, säger hon.

Vad har du för åsikter i den här frågan? Kasta dig in i debatten!