P4 Eftermiddag

Han är landets bästa officer

6:19 min

Fredrik Johnsson gick nyligen igenom Försvarshögskolans högre stabsofficersutbildning som bäste elev, med toppresultat och med flera fina utmärkelser.

Han är därmed utsedd som Sveriges bästa officer och arbetar idag som överstelöjtnant på Swedec i Eksjö.

– Jag blev överrumplad, men också väldigt stolt. Det känns som att all möda har gett resultat, säger han.

Hur krävande har utbildningen varit?

– Den högre stabsutbilningen som är en tvåårig utbildning är periodvis väldigt krävande. Det gäller att sätta ribban på en rimlig nivå, så att man orkar hela vägen.

Din masteruppsats blev väldigt hyllad, vad hände vid opponeringen?

– Åhöärarna ställde sig upp och applåderade efteråt. Det är tydligen ganska ovanligt. Uppsatsen handlade om ammuniktionsröjning och hur vi kan bli bättre på att hantera risker i samband med det.

Du fick också Sydkoreanska arméchefens pris. Hur kommer det sig?

– Det är lite udda, men Sydkorea skickar officerare på högre militära utbildningar och en person fanns med på samma utbildning som jag. Då hade man bestämt sig för att premiera den elev som presterade högst. Jag fick även hans majestät konungens militärfond fick jag stipendium för studieresultatet.

Vad säger dina kollegor?

– Jag tror man är stolt. Det är första gången som någon i Swedec går utbildningen. och att dessutom sluta som kursetta blir en extra fjäder i hatten, både för mig och Swedec som är ett litet centra inom försvarsmakten.

Om jag jämför dig med supersoldaten Carl Hamilton, vad säger du då?

– Jag känner mig inte riktigt bekväm i den jämförelsen, skrattar Fredrik Johnsson.