Fler partier vill ha tredje kön

1:37 min

Allt fler partier vill införa ett tredje juridiskt kön. Nu vill både FP och S utreda frågan.

Under onsdagen invigdes Stockholm Pride och samma dag presenterade Socialdemokraterna sitt HBT-politiska program. Partiet vill nu utreda möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön.

– Det finns personer som inte känner sig hemma i varken man eller kvinna och då tycker vi att det är bra att utreda möjligheten så att alla människor kan känna sig hemma och trygga i sin identitet i vårt samhälle, säger partiledaren Stefan Löfven.

Det handlar om att i pass och statliga register införa ett tredje kön - något som flera länder, exempelvis Australien och Indien, redan har.

Inför valet har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ sagt att de är positiva. Folkpartiet vill utreda, som Socialdemokraterna.

– Det är positivt så klart att det öppnas upp för ett tredje juridiskt kön. Det finns personer som inte identifierar sig vare sig män eller kvinnor och som hela tiden upplever problematiska situationer där man till exempel har ett juridiskt kön som ifrågasätts, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna har sagt nej. Argument mot är att skulle kunna bli en för stor reform, med ändringar i register av personnummer till exempel.