6-årige Yazan i Gaza: "Jag vill bli journalist när jag blir stor"

2:03 min

Bilden på den lille pojken som i hemmagjord skyddsväst låtsades vara journalist blev en av de mest spridda bilderna i världen från Gaza i går. Ekots utsände Johan-Mathias Sommarström, som tog bilden och lade ut den på Twitter, träffade pojken igen.

Han heter Yazan Hilliss, en 6-årig pojke som upplevt mer skräck och tragedi än vad de flesta i Sverige tvingas uppleva under en hel livstid. Men nu är han glad, hans familj har flyttat från raserade Shejaiya till ett område som ska vara säkrare.

Pojken ser oss journalister varje dag när vi flänger fram och tillbaka i våra skyddsvästar och hjälmar. Yazan har gjort en egen skyddsväst, av en gammal svart sopsäck som han knutit runt magen och bröstet, han får låna min hjälm.

– Jag har på mig hjälm och journalistkläder. Jag vill bli journalist när jag blir stor, jag ska ta bilder, säger Yazan. 

Han säger att han ska rapportera om Gaza. Det är en ovanlig bild av drömmar och normal lek, Yazans ögon sällsynt glittrande och levande. Men han bär på samma historia som alla barn här.

Han vet inte om hans hem i Shujaiya finns kvar, familjen tvingads fly mitt i natten utan tillhörigheter, nu bor de på en byggarbetsplats. Hans farbrors hus förstördes, träffades av en missil från ett F-16 plan. Och även om han känner sig tryggare på flykt, tvingas han ändå uppleva kriget.

– I går och i förrgår såg jag raketer som träffade hamnen, säger Yazan.

När vi pratar hörs hela tiden avlägsna explosioner från bomber och krigsfartygens kanoner ger dova smällar, en svag doft av brandrök sticker i näsborrarna men Yazan reagerar inte, inte vi heller, ljudet av död är vardagsljud här, ljud man vänjer sig vid oroväckande snabbt om det inte är i ens omedelbara närhet.

Yazan säger att han inte är rädd, men tillslut erkänner han att han inte kan sova. Det är på natten det är svårast säger han.

– När jag sover kan jag inte sova, ljudet av raketer får mig att vakna hela tiden, säger han.