Föräldrar omedvetna om gift under förskola

1:35 min

Föräldrar till barn på Boländernas förskola i Uppsala har inte informerats om att marken har förhöjda halter av gifta ämnen. Detta trots att det varit känt sen i höstas.

– Jag känner att vi vill veta mer. Veta allt som går att få veta, ner i konkretaste detalj. Var någonstans hamnar de?

Som Upplandsnytt kunde berätta i går så har Uppsala kommun hittat förhöjda halter av något som kallas polyaromatiska kolväten i marken vid Boländernas förskola. Det handlar om ett ämne som kan vara cancerframkallande om man utsätts för det under en längre tid.

En teori är att de här gifterna skulle kunna vara rester från ett gammalt gasverk som har dumpats på tomten för länge sedan. Nu ska marken saneras och då måste barnen flyttas.

– Alla mina tre barn har gått där, och har ämnet funnits i marken hela tiden så är mina stora barn redan exponerade för det. Men jag är inte jätteorolig, jag tror att det finns farliga ämnen överallt i vår omvärld, så det man inte får från ena hållet kanske man får från andra hållet, säger Gunilla Leffler.

Enligt flera personer Upplandsnytt har pratat med så har föräldrar som har barn på förskolan inte fått nån information om varken gifterna i marken, saneringen eller evakueringen. Det här trots att kommunen vetat om det här sedan i höstas.

Vart och när barnen ska flyttas är inte klart än. Vård och bildning som driver förskolan sa sig i går inte kunna kommentera evakueringen.

Peter Andersson är vd för det kommunala skolfastighetsbolaget i Uppsala kommun - kan inte svara på när barnen måste evakueras - eller när saneringen börjar:

– Men det är ingenting vi kommer att vänta med, utan vi startar det så fort vi bara kan. Vi tar den här fråga på största allvar, och naturligtvis kommer vi att genomföra alla de åtgärder som krävs.