P4 SOMMAR

Böcker som väcker känslor av förundran och litenhet

8:58 min

Böcker hör sommaren till och olika böcker framkallar olika känslor. P4 Sommar väljer att sikta in sig på just känslorna i sommar - ihop med bokexperterna Annika Koldenius och Morgan Larsson. 

Bok: David Lagercrantz – Syndafall i Wilmslow

Känsla:  Förundran 


Annika:

– Idag blir känslan för mig förundran. Det handlar om någonting som det inte finns så mycket faktaböcker kring. En matematiker som heter Alan Turing. Det handlar om hans liv och turerna kring hans dös, säger Annika Koldenius.

– Alan Turing är superkänd, han la grunden till dagens datorer. Han var homosexuell, han avslöjades på 50-talet, detta var i Storbritannien, han tvingades ta östrogen. Han dog och alla skrev att det var självmord.

– David Lagercrantz har skrivit boken om denne man, det blev en deckare och det här är en av de bästa deckare jag läst. Han skriver fantastiskt bra och det är ett sånt vackert språk. Förundran känner jag över den här mannen. Han var helt fantastiskt smart. Det handlar om en polis som försöker lösa mordet. Det handlar mycket om en lögnparadox. Ett exempel är: Alla satser på denna sida är falska! Om alla satser är falska är ju även denna faslk, vilket den inte är om alla satser är falska – en paradox.

– David Lagercrantz har dramatiserat efterspelet till Alan Turings död. Han väver en väldigt fin historia, säger Annika Koldenius.


Bok: – Jan Guillou – Brobyggarna

Känsla: Litenhet och överblick 

Morgan:

– Jag har valt en väldigt bra bok som ger en historisk tillbakablick, säger Morgan Larsson.  

– Det handlar om tre norska bröder, de blir järnvägs- och brobyggare. Det är tidigt 1900-tal. Jag trodde aldrig att det kunde vara så spännande att läsa om när någon bygger järnväg i Norge.

– En annan bror bygger järnväg i Tyskland, där är det andra faror han måste se upp med. Man inser världens storhet. Det är optimism som råder här, Jan Guillou har fångat den andan väldigt bra.

– Det här är hjälteporträtt, man vet det, ändå sitter man och håller tummarna för att det ska gå bra för bröderna. Vill man lära sig historia ska man verkligen läsa denna, säger Morgan Larsson.  

– Det är spännande och intressant, det svänger och man känner sig berikad. Han är grym på att skriva!


Annika Koldenius är bokrecensent och något av en bokfantast – hon läser över 100 böcker om året. Efter sommaren kommer hennes första egna bok ut – Vi var alltid beredda.

 Morgan Larsson är programledare och författare. Han sänder bland annat P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. I höst kommer hans andra bok ut - Det opålitliga hjärtat.