Vill förbjuda spel på faktura

1:52 min

Flera spelbolag på nätet erbjuder möjligheten att spela nu och betala senare. Men det här ökar risken för spelberoende, enligt Kim Grahn som är ordförande på Spelberoendes riksförbund.

– Det här är en form av kreditspel och kreditspel i Sverige är förbjudet. Du får inte gå in till ett ombud och säga "kan jag lämna in en tipsrad och betalar på fredag". Vi har ju redan problem med sms-krediter och jag kan inte se att det finns någon anledning att ta in ytterligare en form av betalning på marknaden. Jag tycker helt enkelt att det inte bör tillåtas, säger Kim Grahn.

Kim Grahn tror att fakturatjänsten som innebär att du kan spela nu och betala inom 14 dagar gör det lättare för spelberoende att göra av med pengar de inte har. Men Kristofer Ekman Sinclair på företaget Pugglepay menar att de håller koll för att det inte ska drabba någon med spelberoende.

– Huvudansvaret ligger ju såklart hos spelbolagen. Men vi gör absolut allt vi kan för att förhindra spelberoende.

Kristofer Ekman Sinclair berättar om noggranna kreditupplysningar vid varje tillfälle, blockering av kunder som använt tjänsten för ofta.

Men något de inte kan ha koll på är om personen som ber om fakturabetalning redan spelat bort pengar på andra spelsidor på nätet som inte är kopplade till Pugglepay. Kim Grahn, ordförande på Spelberoendes riksförbund, menar att det är förödande för människor med spelberoende.

– Det behöver ju inte vara att du har spelat mycket på de bolagen som de är anknutna till eller använt deras tjänst speciellt mycket. Men du kanske har en massa andra skulder. Även om du inte har hamnat i belastningsregistret.

Kristofer Ekman Sinclair på Pugglepay säger att de är i dialog med företag som arbetar för att upptäcka och motverka spelberoende. Det här ser Kim Grahn  som ett bra initiativ men hon tror inte det kommer hjälpa de som redan är spelmissbrukare.

– Alla möjligheter när det börjar tryta i kassan att kunna spela vidare och få mer bränsle till sitt spelande, det är ju något som tilltalar spelarna.

Kim Grahn vill att de ska bli förbjudet att spela på nätet och betala senare på faktura eftersom det har samma innebörd som spelkrediter som är olagligt. Men Pugglepay håller inte med och har inga avsikter att sluta erbjuda sin tjänst till just spelföretag.

– Att betala med faktura är en väletablerad betalningsmetod. Vi har inga planer att dra oss tillbaka från spelmarknaden men vi följer självfallet lagar och regler noga.

Kim Grahn har själv haft spelmissbruk i familjen och betalar än i dag av de skulderna.

– Man förstör familjens ekonomi, man förstör förtroendet, man förstör sociala kontakter. Det kan hända att man förlorar sitt jobb för att man inte klarar av det eller förlorar sin familj. Det får väldigt stora sociala, ekonomiska och psykiska konsekvenser.