#rättfråga

Kan M och S bilda regering?

Liisa Hammarborg vill rikta sin fråga till partiledarna för Sveriges två största partier, Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Med tanke på en ideologiskt närmande i er respektive politik, vore det inte då logiskt och för landets bästa, att efter valet överväga att bilda en regering tillsammans?

Socialdemokraternas Stefan Löfven sa under sitt tal i Almedalen i år att:

– Ska vi nå detta med en handlingskraftig regering så kan det komma att krävas samarbete över blockgränserna. Ingen blockprestige kan vara viktigare än Sveriges framtid.

Dagens Nyheters debattsida skrev Löfven också i höstas att det bara är Sverigedemokraterna som de absolut inte kan tänka sig att samarbeta med.

"För oss är Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner framöver. Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna" skrev Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin.

Förre moderatledaren Bo Lundgren sa även han i höstas att om situationen kräver det så borde Sveriges största riksdagspartier överväga ett samarbete.

– Jag lägger mig inte i hur de gör så klart, men om läget kräver bör man överväga en stor koalition mellan S och M, säger Bo Lundgren till Aftonbladet.

Från Fredrik Reinfeldt, Moderaternas nuvarande partiledare, finns dock inga öppningar gentemot att tillsammans med Socialdemokraterna bilda regering.

I våras skrev Reinfeldt på DN Debatt att Sverige ska bli ett bättre land att leva i och att "Mot oss står Socialdemokraterna och övriga oppositionspartier, som bygger luftslott men saknar verklighetsförankring".

I Godmorgon världen! i P1 sändes under Almedalsveckan ett reportage med titeln Politikens "förbjudna" samtal om att regera över blockgränserna.

Både Centerpartiets och Folkpartiets partiledare markerar då att de inte är intresserade av att sitta i regering med Socialdemokraterna.

– Blocköverskridande överenskommelser med riksdagspartier är en självklarhet i väldigt många frågor. Men här handlar det om man har stöd för sin budget eller inte. Där kommer inte Centerpartiet att stödja Socialdemokraternas budget, säger Annie Lööf.

– Folkpartiet kommer inte bli del av något regeringsunderlag till en socialdemokratisk regering, säger Jan Björklund.