Malmö

Zigenarnattens offer hedrades

1:30 min

I natt är det 70 år sedan nazisterna avrättade uppemot 3000 romer i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. På flera håll i världen samlas i dag människor för att hedra minnet av offren, och på Stadsbiblioteket i Malmö hölls i dag en minnesceremoni.

– Mycket av den här historien, som många av er känner till, är inte återberättad för majoritetssamhället. Det är beklagligt, sa Marian Wydow från Romskt informations- och kunskapscenter vid Malmö stad, som inledde ceremonin.

Marian Wydow tycker att det är viktigt att den så kallade Zigenarnatten för 70 år sedan, då tusentals romer förintades av nazisterna, uppmärksammas.

– Det är på tid att man uppmärksammar även romer med tanke på att så många romer förintades under andra världskriget. Det kan handla om mellan en till två miljoner romer. Jag tycker att den här dagen skulle uppmärksammas över hela Europa, säger han.

Vid ceremonin i Malmö i dag talade även bland annat judinnan Lea Gleitman som överlevde koncentrationslägret Bergen-Belsen, och Sandor Vajda, som är rom från Ungern.

Samtidigt som ceremonin är till för att hedra de romska offren, är tanken också att påminna om den rasism och antiziganism som fortfarande präglar oss, enligt Marian Wydow.

– Många romer som kontaktat mig menar att andra världskriget var det mest fruktansvärda som hänt kring romer, och man ville förinta alla romer, men utsattheten i någon form fortsatte även i modern tid. Romernas utsatthet vad det gäller antiziganism är fortfarande rådande, säger han.