Skogsbrandens spridning har begränsats något

1:59 min

Räddningstjänsten i Sala Heby har ännu inte den stora branden i skogarna öster om Virsbo under kontroll, men under natten har läget förbättrats något efter en kontrollerad hyggesbrand.

För att hindra skogsbrandens framfart har man genomfört en så kallad hyggesbränning av en 1 kilometer lång skogsväg. Man har alltså bränt av ett område mellan brandfronterna för att förhindra spridning.

– Men däremot lite vid sidan av har branden tagit sig förbi och där håller vi på att vattenbomba norrut en mosse med hjälp av helikopter, säger Göran Cederholm, chef i beredskap på Sala Heby räddningstjänst.

Sprider sig branden fortfarande alltså?

– Ja, det gör den men inte på lika bred front och så håller man på ringa in branden och få en begränsningslinje även i den södra riktningen.

Under gårdagen fick man hjälp från oväntat håll, från ett gäng helikoptrar som var på väg hem från att ha bekämpat en skogsbrand på västkusten.

– De kom i samma ögonblick som vi fick ett motorhaveri på försvarsmaktens helikopter, så nu har vi haft sex eller sju helikoptrar i luften i går kväll och förhoppningsvis i dag.

Branden är ju ännu inte under kontroll, men om du siar om framtiden, när kan ni ha fått kontroll över den?

– Jag skulle tro framåt måndag eller tisdag. Det är ju väldigt torrt här och vi har ännu inte fått en enda regndroppe, säger Göran Cederholm, chef i beredskap på Sala Heby räddningstjänst.