Kinda

Räddningschef kritisk till utebliven hjälp i Slätmon

1:30 min

Räddningschef Thomas Blixt i Kinda kommun är kritisk till att Försvarsmaktens helikopterflottilj på Malmen i Linköping inte kunnat bistå räddningstjänsten i den svårsläckta skogsbrand som härjat i Slätmon sedan i tisdags. Svårt att förstå, säger han.

Skogbranden i Slätmon i Kinda kommun startade i tisdags kväll och är ännu inte släckt eftersom den flammat upp igen flera gånger på det höga berg där den startade. I torsdags kom en av försvarets helikoptrar från Luleå och hjälpte till med släckningen från luften via en vattentank under helikoptern. Och i Linköping har Försvarsmkten en helikopterflottilj men därifrån har man ännu inte fått nån hjälp. Räddningschef Thomas Blixt i Kinda kommun är tveksam till om det blir någon mer hjälp av helikopter i Slätmon.

– Som det ser ut nu kan jag inte få det. För de resurser som finns i Sverige, sa man till mig, de finns i Sala på den stora skogsbranden där uppe.

Thomas Blixt ska under dagen kontakta Försvarsmaktens vakthavande befäl i Stockholm för att eventuellt kunna få en helikopter till Kinda på måndag, säger han.

– Om det behövs på måndag. 

Vad tycker du om att det är så svårt att få en helikpoter till den här branden? 

– I våra ögon sett när det varit en sådan torr sommar under en sådan lång period så har man ju svårt att förstå varför det inte finns en bättre organisation bakom.

– Det finns säkert förklaringar, tillägger han. Men för oss som jobbar med det här i den oerhört svåra terrängen så funderar man ju på vad det är vi håller på med. Kan vi inte ha möjligheter att få hjälp med helikopterresurser från Malmen där vi har en helikopterflottilj? Det borde väl vara möjligt, tycker jag som inte har kunskap om hur de tänker på helikopterflottiljen, säger Thomas Blixt.

Imorgon kommer nya brandmän till Slätmon.

– Nu får jag in ett nytt skift imorgon som inte har gjort några timmar därute. Jag hoppas de har kraft att köra på veckan som kommer.

Raina Medelius
raina.medelius@sverigesradio.se
011-495 42 37