Svenska Nathalie, 20, tar värvning i Israels armé

2:23 min

20-åriga Nathalie är född och uppvuxen i ett litet småländskt samhälle. Nu har hon brutit upp med sin trygga tillvaro för att flytta till Israel och ta värvning i den israeliska armén.

– Jag älskar Israel väldigt mycket. Det finns mycket kärlek till det här landet och jag känner att jag kommer göra en god gärning, säger Nathalie.

För fyra veckor sedan inledde Israel sin offensiv i Gaza. Över 300 mil därifrån, i en liten ort i Småland, förberedde Nathalie sig på att bryta upp från landet hon är född i för att resa till Israel och ta värvning i armén.

Hon lämnade det lilla samhället och för några dagar sedan kom hon fram till kibbutzen Rosh Hanikra i Israels norra del. Där har hon precis gjort sig hemmastadd och väntar nu på att få börja sin utbildning som fitnessledare inom militären.

Det här är en resa som hon inte är ensam om. En talesperson för Israels försvarsmakt uppger för Svenska Dagbladet att mellan 15 och 20 svenska medborgare i nuläget är en del av den israeliska militären.

– Jag kommer inte ha någon vapentjänst utan kommer mer hjälpa soldaterna att hålla sig i form.

Nathalie har dubbelt medborgarskap. Hennes pappa kommer ursprungligen från Israel och familjen bodde där under två år när hon var liten. Hon har en stor släkt i landet och många vänner så banden är starka. Beslutet att resa togs enkelt.

– Jag har gått och funderat på det här väldigt länge, om jag ska ta värvning eller inte. Men när jag väl bestämde mig fanns det ingen tvekan om att jag skulle göra det. Det känns helt rätt, säger Nathalie.

I och med att Nathalie tar värvning blir hon en del av en infekterad konflikt. Israels agerande i Gaza har mötts av hård kritik internationellt samtidigt som antalet dödsoffer stiger för var dag.

– Jag tar inte värvning på grund av konflikten. Jag gör det för att jag älskar Israel och vill gå genom något som även min kompisar gör, säger Nathalie.