ULRICEHAMN

Få kvinnodominerande akter på Uport

1:38 min

Bara 5 av 20 akter var kvinnodominerande sådana på musikfestivalen Uport som ägde rum i Ulricehamn i helgen. Festivalen hade bokningar så som Icona Pop, Tomas Di Leva och E-type.

– Vi vill inte kvotera in någon på grund utav kön och vi tror inte heller artister vill bli inkvoterade på grund utav kön. De vill komma för att de är en bra akt, säger Sebastian Andersson som är festivalgeneral på Uport.

Föreningen Jämställd festival försöker kasta ljus på att få Sveriges festivalscen mer jämställd. Och med deras mått mätt är 25 procent av kvinnodominerande akter en "löjligt låg" siffra, det skriver de på sin hemsida.

De dominerande akterna var kvinnliga, så som Icona Pop, och det tycker Sebastian Andersson kan väga upp den låga andelen kvinnodominerande akter i övrigt.

– Vi bokar det som passar in i vår line-up och det blir som det blir med könsfördelningen, säger han.

Är könsfördelningen något du kommer att tänka mer på nästa år?

– Nej, det tror jag faktiskt inte. Inget jag kommer lägga mer vikt på, säger Sebastian Andersson.

Det råder delade meningar om det är viktigt att festivalen är jämställd bland besökarna.

– Jag tycker det är så fjantigt, vi kan liksom inte kvotera in, om jag varit en kvinnlig rockartist skulle jag känt mig kvoterad om man skulle börja tjafsa om det där, säger Erika Grönesjö.

– Festivalarrangörer har ett ansvar att försöka jämna ut det. Det är synd. Jag tycker att man ska kunna bli inkvoterad. Det är inte så att det inte finns bra kvinnliga artister, säger Elin Örnell.

– Det är väl bara att dela rakt av. Det är ju inte så att det inte finns kvinnliga artister, säger festivalbesökaren Simon Gustavsson.