Evakueringen avslutad - men kan bli fler orter

3:35 min

Evakueringarna av Västervåla och Ängelsberg, samt berörda områden däromkring, är nu avslutade. Samtidigt överväger ledningstaben att evakuera fler orter.

Grafik: Orterna som evakueras // Skogsbrandens utbredning

Evakueringen av boende i Ängelsberg och Västervåla avslutades vid 20-tiden.

De boende i Sörhörende, Stenbroviken och Hörnsjöfors har också evakuerats. De flesta har hittat egna boendelösningar, medan ett fåtal har vänt sig till de kriscenter som finns i Fagersta och Västerfärnebos kommunhus.

Sammanlagt beräknas uppemot 1 000 personer ha evakuerats och fler orter, bland annat Norberg, diskuteras. Ett besked om Norberg väntas under kvällen.

– Det kan bli fler, vi uppmanar medborgare att följa nyhetssändningarna och eftersom strömmen kan försvinna är det viktigt att lyssna på radions sändningar, säger riskingenjör Johan Ahlström i ledningsstaben för skogsbranden.

Under kvällen uppmanades anhöriga till boende att ta kontakt med sina närstående i området och be dem evakuera.

– Om de inte får tag på någon eller blir oroliga så ber vi dem att ringa upplysningsnumret på länsstyrelsen i Västmanlands hemsida, så att vi får reda på det, säger Johan Ahlström.

Läget i brandbekämpningen beskrivs nu som "väldigt anspänt" och evakuering av fler orter kan bli aktuellt.

– Branden har spridit sig upp mot nordväst och det är därför de här evakueringarna har inletts för att branden sprider sig förbi begränsningslinjerna, säger Fredrik Eriksson, informationsansvarig för räddningstjänstens insats.

Under kvällen har ytterligare tre brandbilar och en fältambulans från försvaret förstärkt brandarbetet, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

Tidigare i dag tog räddningstjänsten beslut om att evakuera de cirka 80 boende Gammelby utanför Virsbo, eftersom branden kommit så nära.

Tidigare i dag räddades nio personer med helikopter efter att blivit fast i brandområdet. 

De hade gett sig ut för att bekämpa branden utan att räddningstjänsten visste om det. 

Räddningstjänsten uppmanar privatpersoner att inte ge sig in i brandområdet för att hjälpa till. Detta på grund av riskerna.