Lärare får sluta efter rasistpropaganda

2:00 min

Montessoriskolan har avslutat samarbetet med den lärare som skulle ha börjat jobba i höst och som har spridit stora mängder rasistisk propaganda på internet.

Anställningskontraktet var redan undertecknat när rektor Ann-Sofie Stensdotter fick kännedom om materialet men när hon gick igenom det beslöt hon sig för att riva upp avtalet.

– Jag blev väldigt förvånad, läste vidare, och kom ganska snabbt till insikt om att den här personens värderingar inte stämmer överens med våra egna, säger Ann-Sofie Stensdotter.

Läraren var anställd för att börja nu i augusti men sedan det blivit känt för Montessoriskolan att hon lägger upp grovt rasistisk propaganda på internet har skolan nu alltså beslutat sig för att avsluta anställningen.

Ann-Sofie Stensdotter betonar att det inte handlar om vilka åsikter man har som medarbetare, utan om hur tydligt man för fram dem. I det här fallet skulle elever och föräldrar lätt kunnat uppfatta lärarens extremt negativa åsikter om människor med muslimsk bakgrund, och att det hon kallar illegala invandrare.

– Det är ju helt klart att människor måste få tänka och tycka vad de vill. Men i just det här fallet är den här personens åsikter helt öppna och väldigt tydliga, och det är väl det jag har reagerat kraftigast över.

Montessoriskolan har också fått en lärdom. I framtiden kommer man att titta på vad arbetssökande gör på internet, för att undvika att anställa personer som aktivt kämpar för värderingar som Montessoriskolan inte står för, säger Ann-Sofie Stensdotter.

– Ja, vi kommer rutinmässigt att kontrollera vad man publicerar på till exempel facebook.

P4 Kalmar har sökt läraren men det har inte gått att nå henne.