Beskedet: Ingen evakuering i nuläget

1:15 min

Det blir ingen evakuering av Norberg i nuläget, meddelar räddningsledaren. Men beroende på hur skogsbranden utvecklar sig kan det bli aktuellt under tisdagen.

Under måndagen evakuerades flera mindre samhällen nordväst om brandområdet och under kvällen övervägde man också om även Norbergs tätort skulle evakueras. 5 600 personer bor i Norbergs kommun, varav 4 500 i tätorten.

– De bör förbereda sig på att lämna orten, säger Erik Bergman, informationsansvarig för räddningsinsatsen.

Kring midnatt kom beskedet att det inte blir någon evakuering i nuläget. Men beroende på hur skogsbranden utvecklar sig kan det bli aktuellt under tisdagen. Under kvällen har 15 personer på ett boende i Karbenning blivit evakuerade till centrala Norberg.

Det finns skador på egendom till följd av branden men i nuläget går det inte att säga hur stora de är då röken gör det svårt att se, uppger länsstyrelsen.

Förhoppningen är att luftfuktigheten går upp under natten och att vinden vänder så att man slipper evakuera Norbergs tätort.

I Norberg har man dock redan förberett genom att köra fram bussar och polisen har under kvällen närvarat för att informera invånarna.

– Folk är givetvis nervösa för vad som kommer hända om branden skulle nå Norberg, säger polisen Thomas Andersson i P4 Västmanlands extrasändning.

I kommunhuset har förberedelserna inför ett eventuellt beslut om evakuering pågått under hela kvällen.

– Det är en febril aktivitet men ett behärskat lugn, säger kommunalrådet Åsa Eriksson.

– Vi försöker informera så gott vi kan men tyvärr har hemsidan brakat ihop så vi hänvisar till Facebook och P4 Västmanland, säger Åsa Eriksson.

Hon uppmanar de invånare som har möjlighet att redan nu lämna orten för att ta sig några mil bort.

– Blir det ett mer akut läge så kommer vi att informera om det, säger Åsa Eriksson.

Den våldsamma skogbranden i länet har gjort att tågtrafiken ställts in på delar av sträckan Västerås-Fagersta. Även vägarna 681, 685 och 668 är avstängda längs vissa sträckor.