Boende i Norberg uppmanas förbereda sig på evakuering

2:32 min

Trots beskedet att det inte blir någon evakuering i Norberg, så har räddningsledningens stab ändå gått ut med ett viktigt meddelande om att boende ska förbereda sig på att en sådan kan bli nödvändig.

Just nu: Följ direktrapportering om branden

– Vi uppmuntrar folk att förbereda sig. Om man kan, så kan man bege sig till släkt eller vänner och man behöver då inte meddela räddningstjänsten var man befinner sig, säger Angelica Runqvist på staben för räddningsarbetet. 

Betyder det här att risken är överhängande att branden ska nå till Norberg?

– Det törs jag inte säga. Men man vill ju ta det säkra före det osäkra och vi vill uppmana alla att vara förberedda så att det kan gå så smidigt som möjligt.

Personer som bor på ett boende i Karbenning har dock evakuerats till tätorten trots att något formellt evakueringsbeslut inte finns.

– Boendet ligger cirka 1,5 mil från Norberg och då ansåg man att det var så pass nära att man inte ville vänta, utan evakuerade dem, säger Angelica Runqvist på staben.

Vad händer på staben under natten?

– Vi fortsätter att jobba på och hålla oss uppdaterade om läget utifrån den räddningspersonal som är ute och arbetar och förbereder för ytterligare resurser som kommer in i morgon.

Vattenbombningen kommer att återupptas på tisdag morgon och då väntas också de särskilda flygplan som ska hjälpa till med vattenbombningen, anlända till Hässlö flygplats i Västerås.