Hur ser en bra beredskap ut?

3:17 min

Skogsbranden i Västmanland och den svenska krisberedskapen debatterades flitigt i tisdagens Ring P1.

Hur tycker du att beredskapen fungerar?

Angelica var upprörd över att medierna inte rapporterat tillräckligt om situationen för de boende i närheten av skogsbranden i Västmanland.
– Min exman ringde mig i går och berättade att de tvingats fly från sin permanentbostad, hals över huvud! På väg från tomten till vägen upptäckte de att det föll brinnande träd över vägen, så de tvingades backa tillbaka i full fart för att sedan försöka fly genom att kasta sig i båten med katt och datorer och allt, berättade hon.
– Katten försvann och båten vattenfylldes till hälften. De har inga mobiler, de har ingenting! Nu har troligen både bilen och huset brunnit upp. Trots det säger man att evakueringen är "under kontroll", fortsatte hon.

Angelica tror att branden spridit sig så mycket på grund av dålig organisation inom brandförsvaret.
– Jag förstår inte! Vi har en jättelik skogsbrand, varför kallar vi inte in militären? Varför tar det två dygn för flygplanen från Frankrike och Italien att komma dit? Här har vi en stor katastrof i vårt eget land och ingenting verkar hända. Jag tror att det är dålig organisation. Jag tror att de som har hand om katastrofberedskapen inte är rätt folk på rätt plats.

Även Hans ringde till programmet för att kommentera branden.
– Man måste komma ihåg att det är väldigt svårt att bedöma riskerna och spridningen på en sådan här brand i tid. Jag tycker inte heller att krishanteringen fungerat bra, men man måste komma ihåg att detta är ett väldigt svårt arbete.

På Twitter funderade Örjan på saken:
”Är det rimligt/ekonomiskt försvarbart att vi ska vara förberedda på allt?”

Vad säger du om den svenska beredskapen? Hur borde beredskapen vara uppbyggd?
Och vad tycker du om Örjans fråga, är det ekonomiskt försvarbart att vi ska vara förberedda på allt?


Ge din syn på saken!