Samlade in 33 000 dollar - på att spela tv-spel

5:16 min

Spelkonventet European speedster assembly arrangerades i Skövde för tredje året i rad - och har nu vuxit ännu mer.

I en vecka har spelfantaster från Sverige och andra länder i Europa samlats i Nyeport i Skövde för att spela tv-spel. Det kallas speedrun, och handlar om att man ska spela ett tv-spel från början till slut så snabbt som möjligt. Loppen streamas direkt på nätet, och flera tusen personer tittar på loppen.

I European speedster assembly, ESA, samlar man samtidigt in pengar till Läkare utan gränser. Att spela tv-spel och samtidigt göra välgörenhet av det har funnits i USA ett tag. Skövdekillarna i den ideella tv-spelsorganisationen Ludendi ville göra det samma.

- Vi satte ihop vårt eget maraton här i Skövde.  Det finns inget liknande i Europa, säger Christoffer Pettersson, en av initiativtagarna.

I år var det ungefär 200 deltagare och sammanlagt fick de in 33 000 dollar. Och på frågan om varför man vill kombinera tv-spel med välgörenhet är svaret självklart.

- Varför inte? Om man ändå får så många tittarna kan man göra en kul grej av det. Man kan till exempel donera till olika mål under spelet, som att man ska möta en speciell boss eller öka svårighetsgraden, säger Christoffer Pettersson.

Som mest har de haft 11 000 tittare på matcherna och det har blivit en del världsrekord under veckan.

- Jag slog världsrekord själv, så jag kan inte klaga. Det kändes kul, alla blir så glada varje gång det blir ett världsrekord, säger han.