Räddningstjänsten: ”Håller på att förstärka upp insatsen”

5:23 min

I Västmanland kämpar ungefär 200 personer med att försöka slå tillbaka den stora skogsbranden som rasar där. Räddningsledaren Lars-Göran Uddholm är nöjd med tisdagens brandbekämpning.

– Det har varit en gynnsam dag, det har inte varit samma spridning som i går. Vinden har inte varit lika stark i dag, säger Uddholm till P4 Västmanland.

De italienska vattenbombningsflygplanen som skulle anlänt till brandområdet kommer dock först i morgon enligt Räddningstjänsten. De har blivit kvar i Polen på grund av dåligt väder.

– Men det kommer flygplan från Frankrike senare ikväll. De här planen från Italien och Frankrike är till väldigt stor hjälp, de kommer mer än fördubbla vår vattenbekämpning från luften, säger Uddholm.

Räddningstjänsten har även begärt förstärkning från resten av Sverige.

– Vi håller på att förstärka upp den del av insatsen på marken för att ta hand om den dämpade effekten som vattenbombningar har för att då släcka av och på så vis minska risken för fortsatt spridning. Vi har vänt oss till försvarsmakten och räddningstjänsten runt om i landet. Hjälpen är på väg, säger Uddholm.

Tisdagen blev lyckad för räddningstjänsten.

– På några ställen bröt det igenom begränsningslinjerna, men där har vi lyckats trycka tillbaka, säger Uddholm.

Som det ser ut just nu kommer branden inte att nå tätorten Norberg ikväll efterson förhållandena har förbättrats sedan förmiddagens beräkningar av spridningsrisken.

Men fortfarande kämpar räddningsmanskapet intensivt med att slå tillbaka branden, och många invånare i Norberg har förberett sig för en eventuell evakuering.

– Eftersom vi varit framgångsrika i dag har vi inte behövt verkställa någon utrymning i Norberg. Inga nya evakueringar är på gång.

På tisdagskvällen började det även regna över Norberg.

– Men ska regnet hjälpa oss krävs det flera dagar med regn. Om torkan fortsätter och vinden tilltar finns risk att det sprider sig igen. En vindkantring är aviserad och den håller vi på att planera för, för får vi starkare vindar får vi mycket svårare. Extrem torka och extrem värme i kombination med vind gör det otroligt svårt, säger Uddholm.

Ungefär 200 personer bekämpar nu branden i skogarna mellan Västerås och Fagersta. Hittills har cirka 1000 personer evakuerats och befolkningen i den större tätorten Norberg uppmanas att förbereda sig inför en eventuell evakuering, om elden skulle rycka närmare.