Skogsbranden är den största branden i Sverige på flera hundra år

1:57 min

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, arbetar för att försöka förhindra skador och skydda och hjälpa till vid stora kriser och olyckshändelser.

MSB:s personal arbetar nu med den stora skogsbranden i Västmanland. De har bland annat ordnat med hjälp från andra länder för att kunna släcka skogsbranden. Det är den största branden som har drabbat Sverige på flera hundra år säger MSB.

Klicka på texten för att läsa mer

Bo Andersson jobbar på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Han säger att branden utanför Sala är den största brand som har drabbat Sverige på mycket länge:

- Ja, den här skogsbranden är väldigt stor, det här har inte skett, i alla fall som vi känner till,  på flera hundra år. Det är en situation som vi inte är vana vid i Sverige, säger Bo Andersson.

Det kommer hjälp från andra länder

Skogsbranden har spridit sig i ett väldigt stort område efter att det länge har varit väldigt varmt och torrt. Sådana här stora bränder är annars vanligare i södra Europa där det är varmare. Och just från södra Europa kommer det nu också hjälp. Sverige har nämligen bett länderna Frankrike och Italien om att få låna stora flygplan som kan hjälpa till med att släcka branden. De flygplanen kan flyga över sjöar och hämta massor av vatten, berättar Bo Andersson:

- Planen går ned över en sjö och så fyller de på vatten när de flyger över sjön på väldigt låg höjd. Planet skickar ned en slang i sjön som suger upp vattnet och sedan kan man bomba väldigt stora mängder vatten över det område som brinner, säger Bo Andersson.

Sverige har inte behövt ha några egna sådana plan tidigare, men nu funderar MSB på om vi kanske skulle behöva ha något sådant plan också i Sverige i framtiden.

Branden kan ta lång tid att släcka

Massor av brandmän, militärer och frivilliga är med i arbetet med att försöka släcka skogsbranden utanför Sala. Först och främst vill de stoppa branden från att sprida sig ännu mer:

- Man vill så snabbt som möjligt ringa in branden så att man sedan då kan koncentrera sig på att släcka det som är innanför inspärrningen, berättar Bo Andersson. Och han säger att om det går bra med de utländska släckningsplanen nu så kanske den värsta branden är släckt om bara några dagar. Men arbetet med att släcka hela det stora område skog som brinner, det kommer troligen att ta mycket längre tid:

-  Säkerligen kommer det att ta en månad att släcka allt, säger Bo Andersson på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Troligtvis kommer de utländska flygplanen att komma till Sverige ikväll.