Bristande informationsarbete kring branden

2:18 min

Informationsarbetet under den stora skogsbranden kritiseras för att det bara funnits information på svenska. Landshövdingen erkänner miss.

Myndigheternas information om branden kommer enbart på svenska.

I Avesta i södra Dalarna till exempel finns flera nyanlända från Syrien, som undrar vad det är som har hänt. En av dem är Abdalla Zeitouh.

– Jag har ingen aning om vad som händer utifrån den informationen som jag har fått från svenska myndigheter, säger han. 

Abdalla Zeitouh kom från Syrien med sin familj för åtta månader sedan. Han bor nu i en lägenhet i Avesta, som ligger precis norr om det branddrabbade området.

Hela Avesta är täckt av en tjock tät dimma av brandrök, och häromdagen kom Abdallas syriska vänner, som bor i närheten, hem till honom och frågade vad det var för något som hade hänt.

Han kunde berätta, tack vara att hans SFI-lärare precis hade informerat om branden. Annars hade han inte vetat. 

Abdalla Zeitouh kräver inte att information ska gå ut på just arabiska, men åtminsone på engelska. Det finns även turister som inte vet vad som händer i området.

– Det finns en massa turister som inte vet vad som skett. Jag vet att jag borde prata svenska här i Sverige, men det här är en situation som borde berättas på internationella språk, som exempelvis engelska, säger han.

Varken länsstyrelsen i Västmanland, som ansvarar över hela arbetet med branden, eller på andra myndighetssajter finns information på andra språk än svenska.

Landshövdningen Ingemar Skogö, som är högsta ansvarige över den information som just nu går ut till människorna i området, erkänner att de missat det här totalt:

– Vi måste ta hänsyn till alla boende och det här är något som vi måste fundera över, säger han.

Men är inte det här något man borde ha en beredskap för?

– Det kan man tycka och det är klart att det hade varit bättre om vi hade haft information på fler språk.

Varför hade ni inte det?

– Därför att vi inte hade den beredskapen.

Tillbaka till Abdalla i Avesta. Mitt under intervjun på tisdag kväll kring åttatiden hör vi ett kraftigt ljud utanför balkongdörren:

– Det är regn. Tack gud för att regnet har kommit, säger Abdalla.