Val 2014

Petersson (C) hoppar av politiken efter beskyllningar om antisemitism

6:39 min

Centerpolitikern Petronella Petersson avsäger sig kandidaturerna för partiet till riksdagen, landstinget i Blekinge län och kommunfullmäktige i Karlshamn.

Sydöstran publicerade under tisdagen en artikel som handlade om att det stormat kring Petronella Petersson (C) efter att hon skrivit inlägg på sociala medier om situationen i Israel och Palestina. Här är ett utdrag från vad Petronella Petersson skrev på sin facebooksida enligt tidningen:

"Sen vill jag säga något som är helt politiskt inkorrekt. Judarna har lidit fruktansvärt och det tyskarna gjorde var äckligt och får aldrig glömmas. Men man måste ändå våga kritisera judarna för att de inte vill beblanda sig med annat folk. Sånt leder osökt till konflikter."

Efter det blev reaktionerna stora och bland annat EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) kritiserade hennes uttalande.

"Tar konsekvenserna"
Petronella Petersson stod som förstanamn i landstingsvalet i västra Blekinge och som tredjenamn på riksdagslistan, dessutom kandiderade hon till kommunfullmäktige i Karlshamn. Nu väljer hon alltså att lämna sina politiska uppdrag.

– Med det tar jag konsekvenserna av den debatt som blev följden av mina kommentarer. Det var aldrig min avsikt att framföra något som kunde uppfattas som antisemitiska åsikter. Jag ber om ursäkt till alla som kan ha blivit förolämpade på något vis, säger Petronella Petersson i ett pressmeddelande.

Uppdaterade kandidatlistor kommer att presenteras inom kort skriver partiet i pressmeddelandet.

Beklagar avhoppet
Magnus Larsson är distriktsordförande för Centern i Blekinge och han beklagar att Petronella Petersson nu lämnar sina uppdrag.

– Tyvärr har det här blivit ordval som är olyckliga och som lett till att människor dragit slutsatser som inte stämmer. Det är väldigt olyckligt att det får de här konsekvenserna, säger Magnus Larsson (C).