Nej-sidan vann hätsk debatt om skotsk självständighet

1:36 min

Om en dryg månad går Skottland till folkomröstning om att bryta sig loss från Storbritannien och bli ett eget land. I går kväll hölls den första tv-debatten inför omröstningen. En opinionsundersökning visar att nej-sidan överraskande vann debatten.

– Vi kommer inte att ha en centralbank. Det blir Bank of England i ett annat land som bestämmer våra räntor, sa Alistair Darling som är före detta finansminister för oppositionspartiet Labour som nu leder kampanjen emot ett självständigt Skottland.

Just frågan om vilken valuta ett självständigt Skottland skulle ha, är en av grundpelarna i debatten. De skotska nationalisterna har sagt att de vill behålla det brittiska pundet. Men samtliga stora brittiska partier har sagt nej till en sån valutaunion.

Ledaren för det skotska nationalistpartier, Alex Salmond, hade stora problem med den avgörande valutafrågan. Han siktade istället in sig på kravet att skottarna måste få styra sig själva. Skottarna är traditionellt Labour-anhängare, medan regeringen är konservativt ledd. Salmond beskrev det med ett populärt skämt

– Det finns fler kinesiska pandor i Edinburghs zoo, än det finns konservativa parlamentsledamöter i Skottland, sa Salmond.

Det finns nämligen en enda konservativ parlamentsledamot, men två kinesiska jättepandor.

Inför debatten, hade de flesta spått, att den akademiske Darling skulle stå sig slätt mot den karismatiske Salmond. Men en opinionsundersökning som tidningen the Guardian gjorde i går kväll, visar att de flesta tyckte att Darling hade de bästa argumenten.

Skottland röstar om sin framtid den 18 september. Nej-sidan leder fortfarande i opinionsundersökningarna, men avståndet krymper stadigt