Brandsäkerheten brister på campingplatser

2:33 min

Brandsäkerheten brister på många campingplatser runt om i landet. Det visar en undersökning som Sveriges Radios lokala kanaler har gjort. Över hälften av de granskade campingarna bryter mot rekommendationerna om säkerhetsavståndet mellan husvagn och eller husbil.

Aina Sundqvist är säsongscampare på en camping i Piteå. Efter att tidigare ha varit med om en brand på en campingplats har hon den här säsongen bytt till sig en plats med rätt avstånd mellan husvagnarna.

– Jag tror att någon hade ställt grillen för nära och att det blev för varmt i förtältet. Så sa det tjoff så var det borta, säger hon. 

På raden nere vid vattnet, framför Aina Sundqvists husvagn står husvagnarna och husbilarna tätt. Avståndet mellan flera av dem är inte mer än en och en halv meter, trots att rekommendationerna säger fyra. Därför står Aina Sundqvist på just den här platsen. 

– Man måste tänka med insidan och inte utsidan, säger hon. 

Sveriges Radios lokala kanaler har besökt 33 campingar från Luleå i norr till Halmstad i söder.

Vi har bland annat mätt avståndet mellan ekipage, som enligt (MSB) Myndigheten för Samhällskydd och Beredskaps rekommendationer ska vara fyra meter mellan husvagn och eller husbil inklusive förtält. På 20 av campingarna står husvagnar eller husbilar närmare än vad rekommendationerna säger, på flera ställen står flera av dem så nära som en meter.

Christian Johansson är en av dem som ställt upp sitt förtält på en camping i Kalmar alldeles för nära grannen.

– För min egen skull är jag inte så orolig, säger han och berättar att avståndsrekommendationerna inte följs på den campingen han är på.

Under våra inspektioner möter vi liknande historier. Campingägare skyller på ovilliga campinggäster som skyller på bristande information från campingägarena. 

– Jag kan tycka att folk struntar i det fast att man säger till och påpekar, de tycker inte att det är så noggrant, säger Emma Drott som är platschef för campingen i Kalmar.

Förra året brand det, enligt statistik från MSB, i närmare 150 husvagnar och husbilar runt om i landet. Siffran är ganska stadig om man tittar tillbaka några år, men det går inte att säga hur många av bränderna som inträffade på campingar.

Vad man däremot vet är att om det sker går det enligt samma myndighet snabbt och risken för spridning är större ju kortare avstånden är.

– Alltså brandsäkerheten och de regler som finns ska vi respektera, det är inget prat om den saken, säger Håkan Gusteus, kvalitetschef för Svensk camping, branschorganisation för campingplatser i Sverige. 

2008 inledde Svensk camping ett samarbete med MSB för att informationen från campingar till gäster kring just brandsäkerheten skulle bli bättre.

– Jag tycker att informationen ut till gästerna har blivit bättre, sen är det ju en sak det där med vad det är vi informerar om och vad gästen accepterar, säger han.