Spelarens meddelanden och felkoder

I spelaren dyker det ibland upp texter, både för att du som besökare ska se vad som händer i spelaren och för att det ska bli enklare för oss att förstå vad som går fel i de fall det inte fungerar.

Många av texterna talar om vilken process som pågår i spelaren utan att det är något direkt fel, som "laddar ljud", "startar ljud", "buffrar" eller "återansluter".

Andra texter förklarar varför inget händer, som "inget ljud laddat" (vilket betyder att du måste klicka på en ljudlänk för att spelaren ska starta), "tyvärr kan vi inte hitta ljudet", "tyvärr är ljudet inte längre tillgängligt", "det tog för lång tid att hämta ljudet, prova igen", "uppspelningen stöds ej av webbläsaren", "uppspelningen avbröts" eller "något gick fel vid uppspelningen". Även om det kan vara lite besvärligt att komma fram till varför det tog för lång tid att ladda ljudet, eller vad som gjorde att uppspelningen avbröts, ger det en idé om var vi ska söka vidare. Rapportera gärna till vårt supportforum, så hjälper vi dig att felsöka!

Ibland står det "Ljudet kunde inte spelas", följt av en felkod.

  • Felkod 1 betyder att processen har avbrutits hos lyssnaren.
  • Felkod 2 betyder att det blev fel under nedladdningen av filen.
  • Felkod 3 betyder att felet uppstod i den process som kodar av ljudet. En del besökare med Firefox på Windows har fått detta problem när en inställning i Firefox som heter Windows Media Foundation inaktiverats. Läs här hur du åtgärdar det.
    Hos besökare med Firefox på Linux kan felet bero på en annan inställning. Läs mer hos Reddit.
  • Felkod 4 betyder att ljudet inte stöds

Vi har även en felkod 55, "kunde inte hämta ljudet" som till exempel kan inträffa vid anslutningsproblem och en felkod 66 "kunde inte starta ljudspelaren", som innebär att spelaren på sverigesradio.se av någon anledning inte kan starta som den borde i din webbläsare.

Tyvärr säger felkoderna sällan något om varför ljudet inte kan hämtas eller varför en ljudspelare inte kan starta. Att ladda om sidan och att (om möjligt) testa en alternativ webbläsare är två tips som ofta hjälper.

Rapportera som sagt gärna in felet till vårt supportforum, för hjälp att felsöka vad det är som skapar problemet!