Många campingkök kontrolleras aldrig

1:55 min

Sedan 2009 är det inte längre obligatoriskt att kontrollera att gasolutrustning i husbilar och husvagnar fungerar. Det har lett till att uppemot varannan anläggning inte kontrolleras, vilket kan utgöra en stor säkerhetsrisk. Beslutat kritiseras av branschorganisationen Svensk Camping.

Läs också: Brandsäkerheten brister på campingplatser

– Det var helt klart rent vansinne att ta bort kontroller eftersom det finns många gamla vagnar med mycket gamla gasolanläggningar. Framförallt hade vi som krav att alla vagnar skulle vara gasolbesiktade, den möjligheten har vi ju inte i dag eftersom det inte finns några krav hos myndigheten, säger Håkan Gusteus som är kvalitetschef på Svensk Camping.

2009 togs den obligatoriska kontrollen av gasolanläggningar vid besiktningar av husvagnar och husbilar mot bakgrund av ett EU-beslut. Sedan dess är det alltså upp till var och en att beställa, utföra och betala tjänsten, vilket oroar Fredrik Borgström som jobbar som brandingenjör på räddningstjänsten i Halmstad.

– Jag tror att det är en ökad risk med att man släpper kontrollen av gasolinstallationerna till den enskilde. Men jag kan inte säga i vilken omfattning eller vilka konsekvenser det kan få, säger han.

Lars Ögren från Älvsbyn är nybliven säsongscampare på Pite Havsbad. Han har till skillnad från många andra campare Sveriges Radio har pratat med koll på brandsäkerheten.

För vid ett trettiotal inspektioner som Sveriges Radios lokala kanaler gjort visar det sig att det är si så där med brandsäkerheten över lag på campingar. Många husvagnar och husbilar står alldeles för nära varandra, husvagnar har i många fall parkerat fel och informationen kring brandsäkerhet brister.

– Jag har ju både brandsläckare och brandvarnare i husvagnen. Så även när vi besiktigade så gjorde de en gasolkontroll. Det är ganska bra att göra det. Det är en billig livpenning att kontrollera så att den är tätt, säger han.