Bildt om säkerhetsläget efter Putinbeslut

1:19 min

Putins beslut att trappa upp sanktionskriget med EU genom att stoppa livsmedelsimporten är oroande, anser utrikesminister Carl Bildt (M). Han bedömer säkerhetsläget som det allvarligaste på 25 år.

– Det är ingen tvekan om att det är ett synnerligen oroande läge. Vi har det mest oroande läget i europeisk säkerhetspolitik som jag har varit med om på utomordentligt länge, på 25 år, säger Carl Bildt.

Den ryske presidenten Vladimir Putins beslut att svara på EU:s upptrappning av sanktionerna mot Ryssland med ett stopp för livsmedelsimporten från EU kom som en överraskning för många.

Enligt tidningen European Voice kommer nästan 40 procent av Rysslands livsmedelsimport från EU-länder. Nu stoppas den importen liksom import av livsmedel från USA, Kanada, Australien och Norge.

Den stoppade livsmedelsimporten är en del av ett mönster som stärker rysk nationalism och protektionism, anser Bildt.

– Vad vi ser är en fortsatt intensiv propaganda från rysk sida, vi ser fortsatta vapenleveranser och andra leveranser till de proryska separatisterna. Vi ser de här åtgärderna och vi ser en militär uppbyggnad, säger Carl Bildt.

Här skapar man då ett stöd hos befolkningen för att det finns ett reellt hot mot det ryska folket?

– Ja, man spelar på de nationalistiska strängarna. Samtidigt är jag inte alls övertygad om att detta kommer att vara så populärt. Det kommer att bli tommare på hyllorna i livsmedelsaffärerna i Moskva, åtminstone under en övergångsperiod. Det kommer att bli dyrare när andra ersättningslivsmedel kommer, förmodligen sämre också, säger Carl Bildt.