Simons virala succébilder blir bok

7:02 min

Simon Stålenhag är spelillustratören vars privata teckningar plötsligt dök upp på amerikanska The Verge. Och nu blir bilderna bok.

– Mina bilder visar svenskt kulturlandskap från 80-90-tal befolkat med robotar och dinosaurier. Allt började med att mina bilder sedan ett par år tillbaka legat uppe på Facebook och plötsligt fick jag ett mail från den amerikanska sajten The Verge. Och efter att de lagt upp bilderna så fick jag dagen efter massor av mejl och allting tog fart.

Simon Stålenhag säger att hans bilder varit ett sätt för honom att få ut sin egen kreativitet vid sidan av jobbet och att det inte fanns en plan om att de skulle visas upp för hela världen och därför blev tagen på sängen av uppmärksamheten.

– Efter att bilderna spreds har det varit ganska stressigt och jag har fått massor av erbjudanden och uppmärksamhet. Men nu jobbar jag på naturhistoriska muséet här i Stockholm i ett projekt om utdöda djur, och det kan man nog se på mina bilder att jag gillar. Så det är ju ett drömjobb för mig.

Många har tolkat Simons bilder som dystra och mörka men själv säger han att motiven är en tolkning barndomen.

– När jag var liten såg jag ofta trasiga gamla traktorer och maskiner som stod på ängar ute på Mälaröarna där jag är uppvuxen, och det tillsammans med min fantasi och de barnprogram jag väl tittade på blev teckningarna. Jag har länge haft tanken att släppa en bok med bilderna och det ska jag ju nu med hjälp av förlaget Fria Ligan, och målet är att den ska vara klar till bokmässan i september. Och det känns väldigt roligt!