Skyfall och avloppsutsläpp ger förorenat badvatten i Mälaren

1:49 min

Flera skyfall de senaste veckorna har gjort att omkring 30 000 kubikmeter orenat avloppsvatten gått rakt ut i Mälaren. Eolshälls pumpstation i södra Stockholm har inte klarat av att ta hand om de stora vattenmängderna.

– Döda råttor, tops och sånt som sannolikt inte kommer från regnvattnet utan från avloppen. Och vi har vår badbrygga mitt i allt som flöt iland. säger Mats Almroth, som har sitt sommarhus på Kungshatt på Ekerö.

– Det är väldigt  olustigt eftersom vi tar vårt vatten direkt ur sjön, både till tvätt, dusch och matlagning. Så här i rötmånadtider tror man att det är maten som man mår dåligt av, men i det här fallet kanske det snarare är vattnet, säger Mats Almroth.

Tre ordentliga skyfall den senaste tiden, det sista i början av förra veckan gjorde att pumpstationen vid Eolshäll i Mälarhöjden,  som ska pumpa dag- och spillvatten till reningsverket vid Henriksdal, inte klarade av uppgiften.

Det ledde till vad som kallas breddning. Totalt har 30 000  kubikmeter regn- och avloppsvatten de senaste veckorna gått orenat ut i Mälaren. Det släpps visserligen på 20 meters djup, men resultatet visar sig ändå med all önskvärd tydlighet i det det som flutit över till Mats Almroth som bor på Kungshatt. 

Det här är de synliga utsläppen, som tamponger,  toapapper och döda råttor. De utsläpp som inte syns är kanske ännu allvarligare. Det är fråga om om E-coli och intestinala enterokocker - avföring, rätt och slätt.

Mälarhöjdsbadet har nämligen de senaste veckorna haft stora problem med bakterier i badvattnet, och Jerzy Slasak på miljöförvaltningen i Stockholm är både förvånad och bekymrad.

– Efter skyfallet förra söndagen tog jag prover på flera bad i närheten, och de visade på stora avvikelser. Till och med otjänligt vatten. Det är inte bra, pumpstationen borde ha sån kapacitet att sånt här inte kan hända säger Jerzy Slasak till P4 Radio Stockholm.