Vädret kan få skogsbranden att flamma upp igen

Vädret försvårar arbetet mot skogsbranden. Risken finns att elden flammar upp och sprider sig. ”Nu är vädret bättre för semesterfirare än för brandbekämpare”, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Släckningsarbetet har under onsdagen och torsdagen gått framåt – och vädret har varit till stor hjälp.

Men de tidigare gynnsamma förhållandena ser nu ut att vända. Den senaste prognosen från SMHI talar om varmt väder, sol och tilltagna vindar.

– I dag är vädret bättre för semesterfirare än för brandbekämpare, vi har sol, vind och varmt väder. Vi jobbar nu intensivt för att det inte ska flamma upp igen och elden ska sprida sig, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

Under fredag så beslutade räddningsledningen om att delvis häva avspärrningen mellan Ramnäs och Ängelsberg i Västmanland.

Runt 300 boende kunde återvända för att se till sina bostäder, men med vissa restriktioner.

Vädret gör att de boende måste vara beredda på att snabbt evakuera området igen. Elden kan med vinden snabbt få nytt liv och spridas.

– Vi hänvisar till att man måste vara förberedd på att utrymma, situationen snabbt kan förändras. Vi säger inte att det kommer att hända, men man ska vara beredd på det. Om det händer kommer vi gå ut med information i lokalradion, säger räddningsledare Lars-Göran Uddholm.

– Det är viktigt att man inte tar med sig kreatur, hundar och katter går bra, men inte andra djur, för det kan bli att man måste lämna dem. Man får absolut inte gå ut i skog och mark, för ute i skogen är det fortfarande farligt och där ska man absolut inte vara.

Under mitten av veckan väntas mer ostadigt väder, med växlande molnighet och regnskurar. Det blir även svalare temperaturer på runt 20 grader.

De fyra vattenbombplanen från Italien och Frankrike har spelat stor roll i bekämpningen av branden.

Avtalet med de fyra flygplanen går egentligen ut nu i helgen. Men räddningsledningen vill ha kvar vattenbombarna i tjänst även nästa vecka.

– Avtalen löper ut i helgen, men vi har begärt att få ha dem kvar ända till nästa vecka, säger Lars-Göran Uddholm.